21.03.2017. - Predavanje - Japan - Prof. dr Ljiljana Marković

Kakvo predavanje u RC Beograd SAVA! Znali smo da od naše profesorke možemo dobiti samo najbolje, ali ona jednostavno svaki put premaši sva naša očekivanja!

Učenje po modelu - Najjednostavnija sublimacija saznanja od sinoć. Postavlja se pitanje samo gde je granica između onoga što je narod Japana uradio da toliko dugo žive tako lepo i onoga što su lična zapažanja, razmišljanja i saveti Prof. dr Ljiljana Marković. Pomirenje tradicije, modernog, internacionalnog i instrumentalizacija napretka kroz naglašenu etiku je nešto što je lako postići ali samo pod uslovom da se svaki pojedinac promeni na bolje. Kako je profesorka rekla "razumeti i druge". Ta rečenica je srž napretka svakog konzervativnog ali i polomljenog naroda.

Teško je naći reči i prepričati njeno predavanje. Ako neko sada postavi pitanje: A o čemu je u suštini predavanje bilo? Jedini pravi odgovor bi bio: Predavanje je jasno definisalo sadržaj putokaza za prosperitet!

Naša draga Ljiljana je dekan Filološkog fakulteta, redovni profesor, šef katedre za orijentalistiku i predsednica Veća doktorskih studija Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Obrazovanje je stekla na Univerzitetu u Kembridžu (diplomirala na Fakultetu ekonomskih i političkih nauka i Fakutletu orijentalnijh studija, na kome je i magistrirala), i Univerzitetu Ćuo u Tokiju, na kome je doktorirala. Godine 2010. Vlada Japana joj je dodelila Nagradu Ministra spoljnih poslova Japana (Gaimu daiđin šo), za poseban doprinos u razvoju japanologije kao naučne discipline i unapređivanju kulturnih veza između Japana i Srbije. Za tridesetčetiri godine rada na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (od 1976. godine do danas), prof. dr Ljiljana Marković, izvela je preko 500 diplomiranih japanologa, više desetina magistara i mastera japanologije, kao i desetak doktora nauka. Napisala je veliki broj knjiga i naučnih radova, koji osvetljavaju različite aspekte civilizacije Japana i ukazuju na njenu neponovljivu vitalnost.

TOP